Co je to adaptogen?

Co je to adaptogen?

27.02.2016 | Sdílet na FB
Adaptogen je látka přírodního původu, která pomáhá organismu přirozeným způsobem bojovat proti zátěži, vyvolané širokou škálou škodlivých faktorů, a to posílením imunitního a endokrinního systému.

Faktory označované jako stresory:

  • Fyzické (manuální práce, sport, zranění)
  • Environmentální (životní a vnější prostředí – horko, zima, hluk, UV záření)
  • Chemické (toxiny, těžké kovy, výpary, prach, kouř) 
  • Biologické (důsledky vystavení se bakteriím, virům, plísním, parazitům)
  • Psychologické (psychické vypětí, deprese, hněv, strach, úzkost, obavy, ztráta paměti, koncentrace a stres)
  • Nutriční (alergie na potraviny, alkohol, drogy, volné radikály)

Adaptogeny prokazatelně propůjčují člověku schopnost bojovat se stresem a odolávat mu. Zvyšují odolnost těla vůči stresu a napravují stresem zaviněná poškození tkání. Velmi často se stává, že u některých onemocnění nelze odhalit žádnou konkrétní prapříčinu, neboť jí je chronický stres.

Např. u některých lidí stres vyvolá zvýšení krevního tlaku. U jiných má na svědomí jeho snížení. Adaptogeny pomáhají tyto hladiny a jiné tělesné funkce normalizovat a celý organismus udržovat v rovnováze. Tento tzv. amfoterický (neboli obojetný) účinek je nesmírně důležitou vlastností adaptogenů. To znamená, že pokud nastane útlum činnosti, adaptogeny danou funkci posílí. Pokud se naopak funkce zvýší, adaptogeny jsou schopné ji omezit a vše vrátit do rovnováhy.

Korejský ženšen pravý

Ženšen pravý patří k nejstudovanějším rostlinám na světě, a tak je k dispozici enormní množství literatury pojednávající o jeho působení. Ženšen pravý se považuje za adaptogen s nejsilnějším povzbuzujícím účinkem. 

Jeho amfoterický (obojetný) účinek na imunitní systém má schopnost jednak posílit oslabené funkce imunitního systému, ale také omezit nadměrnou imunitní reakci. Tím podporuje harmonickou funkci imunitního systému, který vrací do normálního stavu.

V klinických studiích se prokázala schopnost ženšenu normalizovat hladinu krevního cukru. Ženšen pravý také podporuje při potížích emocionálního charakteru jako je nespavost, poruchy paměti a deprese.

Ženšen pravý je nejstarší, nejznámější a nejúčinnější doposud známý adaptogen na světě. Proto si dejte šálek Kombe každý den!