Co je to vlastně jujuba?

Co je to vlastně jujuba?

30.09.2016 | Sdílet na FB
Víte to? Pro nás je velmi důležitá, protože je součástí našeho ženšenového čaje KOMBE. A troufáme si tak tvrdit, že jsme jediní na českém trhu s kombinací ženšenu a jujuby. Tak prosím, seznamte se. Od této chvíle je jujuba důležitá i pro vás!

Jujuba, známá jako cicimek datlový (Ziziphus zizyphus), je opadavý strom původně z Číny, který poskytuje plody červenofialové barvy připomínající datle. Také proto se mu někdy také říká čínská datle. Plody jujuby se řadí mezi superpotraviny, i když tento pojem nemá v Evropě legislativní podporu. Superpotraviny jsou potravinové doplňky prokazující blahodárné účinky na lidské zdraví.

Plody jujuby obsahují vysoce účinné bioaktivní látky, jako jsou triterpenické saponiny, flavonoidy, polysacharidy a také esenciální nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny a bílkoviny, vlákninu, vitaminy (vitamin C, thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, vitamin A) a minerály (vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík a zinek). Dá se říct, že plody jujuby jsou přírodou vyrobené multivitaminové „bonbóny“ s minerály.

Plody jujuby se v tradiční čínské medicíně odedávna používají jako podpora léčby nachlazení, astmatu, cukrovky, kožních problémů, úzkosti, nespavosti a jako tonikum. Také pozitivně působí na normalizaci cholesterolu v krvi, ochranu jater a celkový vliv na trávicí ústrojí.

Jujuba je navíc i velmi rituální rostlina

V čínské tradiční kultuře byl po svatebním obřadu umísťován plod jujuby do novomanželské ložnice jako znak plodnosti.

V Bhútánu se listy jujuby používají jako směsice ve vonných pytlících, která má pomoci udržet domy obyvatelů voňavé a čisté. Také pomáhá odhánět hmyz z domu.

V Japonsku se jujuba používá jako doplněk v klasickém Japonském čajovém obřadu.

V Koreji se dřevo jujuby používá k výrobě tradičního dechového nástroje.

Ve Vietnamu se jujuba používá mimo jiné i pro výrobu klasického studeného nápoje, obsahující sušené plody jujuby, longan, čerstvé mořské řasy, ječmen a lotosová semena.

Jujuba se tradičně používá v kombinaci se ženšenem pravým. Jednotlivé účinky ženšenu a jujuby se díky této výjimečné kombinaci znásobují.

Na českém trhu je v současné době dostupný jediný přípravek s touto jedinečnou kombinací. Jedná se o čaj Kombe složený z prémiových surovin ženšenu pravého a jujuby ve správném a vyváženém poměru. Čaj Kombe Vám proto poskytuje bezpečný příjem vysoce aktivních účinných látek ve správném poměru. A tady si ho můžete objednat!