Mýty a pravdy o vitamínu C

Mýty a pravdy o vitamínu C

13.10.2016 | Sdílet na FB
Jsme v období, kdy na nás číhají různé viry a bakterie, pojďme se schválně podívat na vitamín C. Jaká je jeho role v boji proti nachlazení? Je to mýtus nebo fakt? Možná budete překvapeni!

Je jasné, že vitamíny jsou nezbytnou součástí našeho dobře fungujícího organismu. Většinu z nich si naše tělo neumí vyrobit samo, a tudíž je musíme získat potravou.

Vitamín C kromě svého antioxidačního účinku, kde tlumí aktivitu vzniklých volných radikálů, vykazuje i další vlastnosti. Bylo prokázáno, že se přímo účastní tvorby kolagenu, čímž usnadňuje hojení ran. Zvyšuje imunitní odpověď a tím přímo ovlivňuje boj našeho těla s napadením různými infekcemi. Jeho další důležitou rolí je zvyšování vstřebání železa. Tato jeho vlastnost se využívá v boji proti chudokrevnosti.

Vitamín C je dnes považován za důležitý a přirozený antioxidant, tj. látku působící proti volným kyslíkovým radikálům. Málokdo ale ví, že o jeho popularitu se již v 70. letech postaral americký vědec Linus Pauling, který tvrdil, že užívání 1 000mg vitamínu C denně sníží riziko nachlazení téměř o polovinu. V další své publikaci Pauling doporučoval dokonce denní dávky 12 000 – 40 000mg! Byl to jediný Američan, který získal dvě Nobelovy ceny (1954 za chemii a 1962 za mír), a navíc se o žádnou z nich nedělil s jiným vědcem. 

A co na tyto výsledky říkají vědci v 21. století? Byl proveden obrovský výzkum, zkoumající přes 11 000 lidí užívajících vitamín C. Prokázalo se, že užíváním vitamínu C u dospělých, se zkrátí doba nastydnutí o 8%, u dětí o 14%. Závěrem lze říci, že nebyl prokázán významný účinek vitamínu C ani na trvání ani na průběh nastydnutí. 

Kdo z nás by ale měl zvýšit příjem vitamínu C? Je potřeba u nás všech stejná?

I když nebyl prokázán zásadní vliv vitamínu C na různá nachlazení, opravdu se vyskytují cílové skupiny lidí, které mají vyšší potřebu příjmu vitamínu C. Jedná se o trochu nesourodou skupinu, ve které dominují zejména sportovci, alkoholici, kuřáci a ženy užívající antikoncepci.

Ale pozor, všeho moc škodí!

Říká se, že přebytečný vitamin C se jednoduše vyloučí ledvinami. Ale pozor, může nám to způsobit i vážné komplikace. Vysoké dávky vitamínu C mohou ovlivnit vylučování některých léčiv, které se pak hromadí v organismu a nechtíc se zvyšuje jejich účinek. Vitamín C v dávkách v řádu několik gramů denně může způsobit vznik ledvinových kamenů! A navíc může dojít k poruchám spánku, bolestem hlavy a nevolnosti.

Pro pravidelnou podporu své imunity zařaďte do svého rituálu raději adaptogeny, třeba ženšen pravý v čaji Kombe.