Na dotazy odpovídá PharmDr. Lucia Havlíková

Na dotazy odpovídá PharmDr. Lucia Havlíková

28.08.2019 | Sdílet na FB
Víte, jak dlouho můžete KOMBE užívat? Jak správně KOMBE připravit? Nebo zda existují nějaké kontraindikace? Na tyto a mnohé další otázky odpovídá PharmDr. Lucia Havlíková.

1. Jak dlouho mohu užívat KOMBE?
KOMBE můžete užívat celoročně. Bylo prokázáno, že dlouhodobé užívání kvalitního ověřeného korejského ženšenu souvisí s nižším výskytem civilizačních onemocnění. Včetně tak závažných jako jsou nádorové nebo kardiovaskulární choroby či jiná onemocnění vznikající v důsledku ustavičného stresu.

2. Mohu si dát šálek KOMBE i před spaním?
Ano. I když korejský ženšen dodává energii a má povzbudivé účinky, nejsou to stejné účinky, které vykazuje káva nebo čaj. KOMBE vám zvýší chuť k životu, dodá pozitivní energii, rozsvítí vaše vnitřní světlo a uvnitř zharmonizuje. 99,9 % lidem se po KOMBE krásně spí.

3. Je možné se čajem KOMBE předávkovat?
Ano, lze. Protože KOMBE obsahuje nejkvalitnější korejský ženšen a ten opravdu funguje. Proto dodržujte doporučené dávkování maximálně 3 sáčky denně. KOMBE je možné pít každý den po celý rok. V případě KOMBE ROYAL doporučuji pouze jeden sáček denně po dobu max 3 měsíců jako kúru.

4. Mohou čaj KOMBE pít těhotné a kojící ženy?
Je velmi neetické zkoumat vliv jakékoli látky, která neřeší přímo život ohrožující stavy u zdravých nastávajících maminek či kojících žen. Proto neexistuje žádná vědecká práce, která by zkoumala vliv ženšenu na danou cílovou skupinu, či prokázala bezpečnost užívání. Tedy nedoporučujeme.

5. A co děti - mohou pít KOMBE?
Dle Státního zdravotního ústavu není doporučeno dětem do 12 let. Nicméně v Koreji ženšenové přípravky běžně užívají i děti od 3 let, a to v poloviční dávce. Což v případě čaje KOMBE znamená rozpuštění poloviny sáčku v 80 ml teplé nebo studené vody.

6. Mohu užívat KOMBE společně s kávou nebo čajem?
Káva, ale i čaj obsahují kofein a jemu podobné látky. Ženšen zvyšuje účinky kofeinu. Proto tato kombinace není vhodná pro lidi s vysokým krevním tlakem. U těchto lidí doporučuji alespoň 2hodinový odstup mezi Kombe a kávou nebo čajem. Ženšen samotný je schopný tlak vyrovnávat, aby se co nejvíce přiblížil fyziologickým hodnotám. Proto by měl být prospěšný jak u lidí s vysokým krevním tlakem, tak u lidí s nízkým krevním tlakem.

7. Jaká má být teplota vody při přípravě KOMBE a v jak velkém šálku jej mohu rozmíchat?
Teplota vody by neměla překročit 80 °C, protože u vyšších teplot se ničí účinné látky. Naopak nižší teploty nevadí. Doporučujeme nemíchat kovovou lžičkou, dochází k ničení antioxidantů. Kov nahraďte plastovou lžičkou nebo dřívkem. V jak velkém šálku si KOMBE rozmícháte, je zcela na vás. Objem nemá vliv na účinky. KOMBE dokonce můžete kombinovat i s jinými ingrediencemi a vmíchat do smoothie a limonád.

8. Mám vysoký krevní tlak, mohu pít KOMBE?
Existují mýty, že ženšen zvyšuje krevní tlak. Ráda bych toto tvrzení uvedla na pravou míru. Ženšen je adaptogen a na základě provedených vědeckých prací se prokázalo, že ženšen je schopný tlak vyrovnávat tak, aby se co nejvíce přiblížil fyziologickým hodnotám. Proto by měl být prospěšný jak u lidí s vysokým krevním tlakem, tak u lidí s nízkým krevním
tlakem. Ale pozor, pokud současně konzumujete ženšen a kofein, dochází ke zvýšeným účinkům právě kofeinu. A v takovém případě je nutné dávat pozor u lidí trpících vyšším krevním tlakem.

9. Mohu užívat KOMBE, když beru warfarin?
Ženšen podobně jako warfarin snižuje srážlivost krve. Je velmi obtížné nastavit správné dávkování tohoto léku. Proto pacienti léčení warfarinem mají různá omezení a i my doporučujeme obezřetnost v kombinaci s KOMBE. U jiných léků snižujících srážlivost krve je situace odlišná. Ženšen neovlivňuje jejich hladinu v těle. Dle dostupných dat by současné užívání ženšenu a novodobých antikoagulancií (léků proti srážení krve) nemělo činit komplikace.

10. Je nějaký rozdíl mezi KOMBE a matcha čajem?
Jsou to dvě naprosto odlišné byliny. Matcha je pouze nasekaný zelený čaj. KOMBE je extrakt z kořenů červeného korejského ženšenu, který má na 180 účinných látek. Nelze je vůbec srovnávat. Můžete je navzájem kombinovat pouze v případě, že nemáte vysoký krevní tlak. Protože osoby s vysokým krevním tlakem by matchu ani žádné jiné přípravky s kofeinem a jemu podobnými látkami pít neměli.

11. Proč je KOMBE granulát?
Výroba extraktu je natolik složitá, že ji nelze provést v domácích podmínkách. Proto je finální extrakt zgranulován. Dalším důležitým parametrem je dávkování, které významně souvisí s účinností a bezpečností. Granulát je také jednoduchý na přípravu a zajistí praktické, účinné a bezpečné dávkování. Účinky jsou okamžité, a co víc, skvěle chutná.

KOMBE je k dostání také v baleních po 20 ks, 50 ks a 100 ks sáčků. Nebo v ECO balení po 222111 a 10 dávkách s přibalenou odměrkou. KOMBE ROYAL je k dostání po 1030 sáčcích.

Pokud vás zajímá cokoliv ohledně KOMBE, napište přímo PharmDr. Lucii Havlíkové na lucia.havlikova@puredistrict.cz. Ráda vám odpoví.