Imunitu posílíte i pohybem

Imunitu posílíte i pohybem

08.10.2020 | Sdílet na FB
Nejideálnější variantou je rychlá chůze nebo běh. A že se vám nechce? Možná vás přesvědčí tipy od Soni Hrabec Kotulkové, které běh změnil život. Nic vás to nebude stát, naopak získáte lepší pocit a zdravější tělo. A začněte se pravidelně hýbat.

Nižší teploty jsou pro běh ideální. Výborně se dýchá, vzduch je čerstvý a tělo se nepřehřívá. Pokud začne pršet, voda neuškodí, stejně budete zpocení. Díky kšiltovce vám déšť nebude stékat do očí.

1. Správně se oblékejte

Držte se pravidla – oblékat se, jako by bylo o deset stupňů více. Ze začátku vám může být zima, ale pohybem se tělo se zahřeje. Stačí funkční tričko, lehká větrovka a legíny. Nezapomeňte na reflexní prvky, na škodu není ani čelovka. Vždy mějte zakryté kotníky, aby vám nenastydly achilovky. Vyplatí se investovat do kompresních podkolenek.

2. Dodejte si energii

Na běhání musíte mít dost sil. Pokud běháte ráno, dejte si kousek banánu nebo pár lžiček ovesné kaše. Nalačno běhat můžete, ale počítejte s tím, že vás to rychle vyčerpá. Skvělým přírodním „nakopávačem“ je KOMBE.

3. Sdílejte úspěchy

Klidně běhejte sami, ale sežeňte si parťáka na sdílení zážitků a motivace. Začátečníci mohou jen rychle chodit a postupně přidávat běh. Důležitá je pravidelnost. Ze začátku nechoďte běhat každý den, ale 2-3x týdně, aby se tělo stihlo zregenerovat.  

4. Nechtějte hned lámat rekordy

Buďte trpěliví v rychlosti i délce svých běhů. Začněte pomaleji a na kratších trasách. Tělo si na tento pohyb musí navykat postupně. A někdy jsou prostě dny, kdy nám vše může jít hůře. 

A malá motivace na závěr. Víte, co jsem během získala já? Lépe si organizuji čas, mám silnější imunitu, jsem pravidelně na čerstvém vzduchu a nevím, co je to stres. A že se vám do běhu nechce? Zkuste to s rychlou chůzí. Každý pohyb se počítá.

Více inspirace naleznete na blogu www.running2.cz, který píšu se svým mužem Michalem. Mimochodem, i za něj vděčím běhu :-).