RS a onemocnění štítné žlázy

RS a onemocnění štítné žlázy

31.01.2017 | Sdílet na FB
Každý den nám chodí zprávy a volají zákazníci s prosbou o radu. Na všechny poctivě odpovídá Lucka. Jako doktorka farmacie umí odpovědět snad opravdu na všechno. Proto jsme se rozhodli vám čas od času nějaký ten dotaz ukázat.

Dnešní téma: Může čaj KOMBE pít i člověk s roztroušenou sklerózou a autoimunitním zánětem štítné žlázy?

Roztroušená skleróza (RS)

Danou problematikou se zbývalo několik vědeckých prací. V jedné z nich se zkoumal vliv ženšenu pravého na únavu spojenou s onemocněním RS. V této práci se hodnotila účinnost a bezpečnost ženšenu v léčbě únavy a jeho vlivu na celkovou kvalitu života u pacientů s RS. V této práci se prokázalo, že podání ženšenu snižuje únavu a má významný vliv na kvalitu života.

Další práce zkoumala vliv konkrétní účinné látky (ginsanu) vyskytující se v kořenech ženšenu pravého na autoimunní encefalomyelitidu (autoimunní onemocnění spojené se zánětem mozku a míchy) – syndromem vyskytujícím se u onemocnění RS. Studie byla provedena pouze experimentálně - na zvířatech. Ale prokázalo se zlepšení progrese tohoto onemocnění  právě potlačením aktivity T buněk a také dalších mediátorů spojených se vznikem zánětu. 

Vliv určitých saponinů na potlačení zánětlivých mediátorů u pacientů s RS potvrdil i další výzkum, kde tímto mechanismem došlo ke zmírnění projevů zánětu mozku a míchy. To znamená, že některé účinné látky vyskytující se v kořenech ženšenu pravého mají neuroprotektivní vlastnosti, a tudíž může být ženšen nápomocný v oddálení klinických projevů RS.
Na základě různých vědeckých prací si dovolím tvrdit, že i pacienti s roztroušenou sklerózou můžou pít čaj Kombe. Každopádně doporučuji konzultovat i s vaším lékařem. 

Zdroje:
1.    Etemadifar M1, Sayahi F, Abtahi SH, Shemshaki H, Dorooshi GA, Goodarzi M, Akbari M, Fereidan-Esfahani M. Ginseng in the treatment of fatigue in multiple sclerosis: a randomized, placebo-controlled, double-blind pilot study. Int J Neurosci. 2013 Jul;123(7):480-6.
2.    Hwang I1, Ahn G, Park E, Ha D, Song JY, Jee Y. An acidic polysaccharide of Panax ginseng ameliorates experimental autoimmune encephalomyelitis andinduces regulatory T cells. Immunol Lett. 2011 Aug 30;138(2):169-78.
3.    Ong, et al. Protective effects of ginseng on neurological disorders_2015
4.    Cho_Effects of Panax ginseng in neurodegenerative diseases_2012

Autoimunní zánět štítné žlázy

Nejčastější formou tohoto onemocnění je tzv. Hashimotova tyreoiditida. A jejím základním problémem je nerovnováha mezi Th1 a Th2 buňkami imunitního systému. A právě ženšen pravý, který je nejstarším a nejúčinnějším adaptogenem pracuje právě s vyvažováním posunutých nerovnováh i v rámci Th1 a Th2 buněk. 

Byly také provedeny i různé vědecké práce zabývající se touto problematikou. Byl prokázaný jeho pozitivní vliv u takto nemocných pacientů, přesný mechanismus účinku se ale zkoumá i nadále. Proto byl znova použitý zvířecí  model, kde se zkoumal vliv imunomodulace ženšenu na nerovnováhu Th1 a Th2, a dále jeho vliv na spouštěče zánětů (interferon, interleukin..). U pacientů užívajících ženšen se snížila hodnota těchto zánětlivých markerů, což je také jedním z cílů dnešní terapie těchto onemocnění.
Na základě dohledané vědecké literatury si myslím, že i pacient s autoimunním zánětem štítné žlázy by mohl čaj Kombe pít. Také doporučuji konzultovat i s ošetřujícím lékařem.

Zdroj:
Jie Chen, Xiaohong Feng &Qi Huang.  Modulation of T-Bet and GATA-3 expression in experimental autoimmune thyroiditis rats through ginsenoside treatment  Endocr Res. 2016;41(1):28-33.